You are not logged in or registered. Please login or register to use the full functionality of this board...


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 25 Votes - 2.16 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recommend This Post:
Strange Gate Opening Issue
02-06-2017, 12:02 PM
Post: #1
Strange Gate Opening Issue
Hi All,

I would be most grateful for your advice. My Dad has a BFT ELI 250 Kit, opening two gates. They have been working fine of late, but on Tuesday a strange issue arose.

My parents went out for the afternoon, opening the gates ok and watched them close fully after leaving. When they returned home, they found one side of the gates to be open. On using the remote to open the other side of the gates, the button which opens both gates did not appear to be working. They tried a second remote and the open swtich in the house, but the second gate would not open. A second button on the remote operates one side of the gate only (the side that was already open), and this appears to work ok.

I had a look at the control box yesterday (I have studied electronics previously) and was confused with what I found. When the second button on the remotes were pressed (I tried all three remotes for the system), the relays switched to allow the one side of the game to open, and the LED on the receiver unit flashed to show receipt of the remote signal. However, the first button on the remote did not do anything to the control unit, no LED flashing to indicate the signal received, or no relays switching. I checked all of the on-board fuses, and these were fine. No other obvious signs of components burnt out, all wires attached ok etc. I cannot see any obvious issue why the button for both gates will not work, same with the open switch inside the house.

Does anyone have any ideas?

Many thanks!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-06-2017, 01:50 PM
Post: #2
RE: Strange Gate Opening Issue
(02-06-2017 12:02 PM)scottc Wrote:  Hi All,

I would be most grateful for your advice. My Dad has a BFT ELI 250 Kit, opening two gates. They have been working fine of late, but on Tuesday a strange issue arose.

My parents went out for the afternoon, opening the gates ok and watched them close fully after leaving. When they returned home, they found one side of the gates to be open. On using the remote to open the other side of the gates, the button which opens both gates did not appear to be working. They tried a second remote and the open swtich in the house, but the second gate would not open. A second button on the remote operates one side of the gate only (the side that was already open), and this appears to work ok.

I had a look at the control box yesterday (I have studied electronics previously) and was confused with what I found. When the second button on the remotes were pressed (I tried all three remotes for the system), the relays switched to allow the one side of the game to open, and the LED on the receiver unit flashed to show receipt of the remote signal. However, the first button on the remote did not do anything to the control unit, no LED flashing to indicate the signal received, or no relays switching. I checked all of the on-board fuses, and these were fine. No other obvious signs of components burnt out, all wires attached ok etc. I cannot see any obvious issue why the button for both gates will not work, same with the open switch inside the house.

Does anyone have any ideas?

Many thanks!
hi

did you check voltage on engine output ??
i mean press the transmitter and check terminal output for engine .

be carefull with this !!!!!! or call electrician for help
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-06-2017, 11:54 AM
Post: #3
RE: Strange Gate Opening Issue
(03-06-2017 01:50 PM)Automatic-TC Wrote:  
(02-06-2017 12:02 PM)scottc Wrote:  Hi All,

I would be most grateful for your advice. My Dad has a BFT ELI 250 Kit, opening two gates. They have been working fine of late, but on Tuesday a strange issue arose.

My parents went out for the afternoon, opening the gates ok and watched them close fully after leaving. When they returned home, they found one side of the gates to be open. On using the remote to open the other side of the gates, the button which opens both gates did not appear to be working. They tried a second remote and the open swtich in the house, but the second gate would not open. A second button on the remote operates one side of the gate only (the side that was already open), and this appears to work ok.

I had a look at the control box yesterday (I have studied electronics previously) and was confused with what I found. When the second button on the remotes were pressed (I tried all three remotes for the system), the relays switched to allow the one side of the game to open, and the LED on the receiver unit flashed to show receipt of the remote signal. However, the first button on the remote did not do anything to the control unit, no LED flashing to indicate the signal received, or no relays switching. I checked all of the on-board fuses, and these were fine. No other obvious signs of components burnt out, all wires attached ok etc. I cannot see any obvious issue why the button for both gates will not work, same with the open switch inside the house.

Does anyone have any ideas?

Many thanks!
hi

did you check voltage on engine output ??
i mean press the transmitter and check terminal output for engine .

be carefull with this !!!!!! or call electrician for help


Hi, thanks for the email.

I've checked the voltage on both terminals when the buttons are pressed. When button two is pressed, voltage is applied to the single gate terminal only. When button 1 is pressed, no voltage is detected on either gate terminal. Both should be live, but they aren't.

This applied to all remotes and the manual gate opening switch in the house.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-06-2017, 06:44 PM
Post: #4
RE: Strange Gate Opening Issue
(06-06-2017 11:54 AM)scottc Wrote:  
(03-06-2017 01:50 PM)Automatic-TC Wrote:  
(02-06-2017 12:02 PM)scottc Wrote:  Hi All,

I would be most grateful for your advice. My Dad has a BFT ELI 250 Kit, opening two gates. They have been working fine of late, but on Tuesday a strange issue arose.

My parents went out for the afternoon, opening the gates ok and watched them close fully after leaving. When they returned home, they found one side of the gates to be open. On using the remote to open the other side of the gates, the button which opens both gates did not appear to be working. They tried a second remote and the open swtich in the house, but the second gate would not open. A second button on the remote operates one side of the gate only (the side that was already open), and this appears to work ok.

I had a look at the control box yesterday (I have studied electronics previously) and was confused with what I found. When the second button on the remotes were pressed (I tried all three remotes for the system), the relays switched to allow the one side of the game to open, and the LED on the receiver unit flashed to show receipt of the remote signal. However, the first button on the remote did not do anything to the control unit, no LED flashing to indicate the signal received, or no relays switching. I checked all of the on-board fuses, and these were fine. No other obvious signs of components burnt out, all wires attached ok etc. I cannot see any obvious issue why the button for both gates will not work, same with the open switch inside the house.

Does anyone have any ideas?

Many thanks!
hi

did you check voltage on engine output ??
i mean press the transmitter and check terminal output for engine .

be carefull with this !!!!!! or call electrician for help


Hi, thanks for the email.

I've checked the voltage on both terminals when the buttons are pressed. When button two is pressed, voltage is applied to the single gate terminal only. When button 1 is pressed, no voltage is detected on either gate terminal. Both should be live, but they aren't.

This applied to all remotes and the manual gate opening switch in the house.

is this gate operator set are 24 V ?
did you check all fuses on control board
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-06-2017, 08:53 AM
Post: #5
RE: Strange Gate Opening Issue
(07-06-2017 06:44 PM)Automatic-TC Wrote:  
(06-06-2017 11:54 AM)scottc Wrote:  
(03-06-2017 01:50 PM)Automatic-TC Wrote:  [quote='scottc' pid='7314' dateline='1496401374']


Hi, thanks for the email.

I've checked the voltage on both terminals when the buttons are pressed. When button two is pressed, voltage is applied to the single gate terminal only. When button 1 is pressed, no voltage is detected on either gate terminal. Both should be live, but they aren't.

This applied to all remotes and the manual gate opening switch in the house.

is this gate operator set are 24 V ?
did you check all fuses on control board


Hi, the gates are 240V, and yes I have checked all of the fuses.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-06-2017, 03:41 PM
Post: #6
RE: Strange Gate Opening Issue
(09-06-2017 08:53 AM)scottc Wrote:  
(07-06-2017 06:44 PM)Automatic-TC Wrote:  
(06-06-2017 11:54 AM)scottc Wrote:  
(03-06-2017 01:50 PM)Automatic-TC Wrote:  [quote='scottc' pid='7314' dateline='1496401374']


Hi, thanks for the email.

I've checked the voltage on both terminals when the buttons are pressed. When button two is pressed, voltage is applied to the single gate terminal only. When button 1 is pressed, no voltage is detected on either gate terminal. Both should be live, but they aren't.

This applied to all remotes and the manual gate opening switch in the house.

is this gate operator set are 24 V ?
did you check all fuses on control board


Hi, the gates are 240V, and yes I have checked all of the fuses.

hi
for me its looks like control board trouble, that could be relay or anything else .i think its worth to call gate enginner .
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  BFT Gate issue wbryce 10 1,274 06-09-2017 08:12 AM
Last Post: cuatudong
Question Bft Rigel 5 Gates - Sticking when opening dannys1 3 619 23-08-2017 02:39 PM
Last Post: Access-Control-Ltd
Question Bft Rigel 5 Gates - Sticking when opening dannys1 2 445 22-08-2017 11:32 AM
Last Post: dannys1
  Bft Ares Gate not closing Hatbat 3 572 05-07-2017 12:52 PM
Last Post: Hatbat
  BFT Deimos gate won't close Arthur_k99 14 1,753 03-07-2017 02:58 PM
Last Post: Arthur_k99
  bft hydraulic gate problem richh 1 599 18-05-2017 08:45 AM
Last Post: Ryan Baker
  BFT Gate Below Ground Hydraulic swing gates no pressure in one JoanneK 1 973 06-02-2017 10:55 AM
Last Post: Sav
  Electric gate motor Ian morris 1 1,037 11-12-2016 10:29 PM
Last Post: Automatic-TC
  BFT P7 Opening Time / Not Completing Stroke zootreeves 2 1,741 07-01-2016 08:40 PM
Last Post: zootreeves
  Lights to gate Bl8999 1 1,817 14-10-2015 09:07 AM
Last Post: Dino

Forum Jump: